Jak uMami

Desery

Z babcinej kuchni

Babka cioci Cecylii


Najstarszy przepis spośród znajdujących się na tej stronie. Jego autorką jest moja prapraciocia, czyli kuzynka mojej prababci. Recepturę na tę babkę otrzymałam również od mojej babci Ani, która zawsze piecze ją na Wielkanoc.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem margaryny.
2. Margarynę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
3. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki w misce.
4. Dodać margarynę. Dokładnie wymieszać.
5. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!









Owoce lata

Szarlotka mamy


Moje ulubione ciasto. Przygotowywane przez mamę z naszych swojskich jabłek z ogródka, odmiany lobo. Pomysłem mamy jest używanie pokrojonych jabłek, a nie musu, co (naszym zdaniem) jest lepszym sposobem na przyrządzenie tych owoców do szarlotki.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 200 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Farsz i piana:
- około 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 220 g + parę łyżek cukru.

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiać za pomocą miksera do połączenia się składników.
2. Oddzielić 1/4 ciasta, zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Pozostałą część ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
3. Na blachę wyłożyć ciasto wyciągnięte z lodówki i ponakłuwać widelcem. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu ostudzić.
4. Umyć, obrać i pokroić jabłka na plasterki/kawałki.
5. Dodać parę łyżek cukru i odstawić na kilkanaście minut, by jabłka puściły sok.
6. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać cynamon i 120 g cukru. Na ostudzone ciasto nałożyć warstwę jabłek.
7. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, dodać 100 g cukru, wymieszać.
8. Pianę z białek nałożyć na warstwę jabłek.
9. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Zetrzeć na tarce i posypać kruszonką ciasto.
10. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotkę najlepiej podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Smacznego!
















Z babcinej kuchni

Ciasto drożdżowe cioci Tosi


Autorką przepisu jest moja ciocia Tosia, siostra mojej babci, od której otrzymałam ten przepis. Ciasto z różnymi dodatkami (a także bez - dla niektórych wnuków-niejadków) przygotowuje ona bardzo często, na rozmaite okazje. Stanowi niejako naszą rodzinną tradycję i jest lubiane przez wszystkich członków rodziny.
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 120 dag cukru
- parę łyżek oleju.
Zaczyn:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru.
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:
1. Przygotować zaczyn. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta dodać pozostałe składniki.
2. Dokładnie wymieszać.
3. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
4. Przygotować kruszonkę.
5. Rozwałkować ciasto. Można układać na nim wybrane owoce. Posypać kruszonką.
6. Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na zdjęciu przedstawione jest ciasto drożdżowe ze śliwkami. Smacznego!