Jak uMami

Śniadania

Prosto i szybko

Szybkie placuszki Oli


Smaczne i szybkie placuszki na ciepłe śniadanie. Jedynie z dwóch składników! Doskonałe, żeby zużyć lekko przejrzałe banany, których nie da się już zjeść na surowo.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieść składniki.
2. Zmiksować na gładką masę.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć po obu stronach aż do zarumienienia.
Podawać od razu, z dowolnymi dodatkami lub po prostu bez niczego. Smacznego!





Czekolada o nic nie pyta, czekolada rozumie...;)

Kakao i kakao czekoladowe à la Natalia


Gorący napój idealny na mroźne poranki. Zastrzyk energii na każdy zimowy dzień. Przepis mojego autorstwa na najlepsze kakao: w wersji tradycyjnej oraz z gorzką czekoladą.
Składniki na dwie różne porcje:
- 2 szklanki mleka
- 4-5 łyżeczek kakao
- 4 łyżeczki cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:
1. Zagotować szklankę mleka.
2. Do gorącego mleka dodać 2 łyżeczki cukru.
3. Dodać 2-2,5 łyżeczki kakao.
4. W przypadku wersji z czekoladą - dodać kilka kostek gorzkiej czekolady.
5. Mieszać aż do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Aromatyczny, gorący napój zastępujący słodycze. Smacznego!







Smacznie i zdrowo

Owsianka z bakaliami Oli


Owsianka jest świetną potrawą na początek dnia, szczególnie zimowy poranek. Ciepła, zdrowa, pożywna i oczywiście - smaczna! Chociaż nie cieszy się najlepszą sławą, warto ją polubić. Między innymi dlatego, że można ją przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Owsiankę można przyrządzić z użyciem mleka lub wody. Ola poleca waniliowe mleko roślinne :)
Składniki:
- około 1 szklanki mleka/wody
- 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych - niezdrowe!)
- 1 łyżeczka nasion chia
- kilka suszonych jagód goji
- suszona żurawina
- prażone ziarna słonecznika
- orzechy pekan
- opcjonalnie: świeże owoce.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka z mlekiem/wodą wrzucić płatki owsiane.
2. Po 5 minutach gotowania dodać nasiona chia i jagody goji.
3. Gdy część mleka odparuje, wrzucić żurawinę, ziarna słonecznika i orzechy.
4. Gotować przez około 10 minut.
Do owsianki można również dodać świeże owoce: pokrojone brzoskwinie lub truskawki, pokrojonego banana. Smacznego!