Smaczne i szybkie placuszki na ciepłe śniadanie. Jedynie z dwóch składników! Doskonałe, żeby zużyć lekko przejrzałe banany, których nie da się już zjeść na surowo.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieść składniki.
2. Zmiksować na gładką masę.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć po obu stronach aż do zarumienienia.
Podawać od razu, z dowolnymi dodatkami lub po prostu bez niczego. Smacznego!
Gorący napój idealny na mroźne poranki. Zastrzyk energii na każdy zimowy dzień. Przepis mojego autorstwa na najlepsze kakao: w wersji tradycyjnej oraz z gorzką czekoladą.
Składniki na dwie różne porcje:
- 2 szklanki mleka
- 4-5 łyżeczek kakao
- 4 łyżeczki cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
1. Zagotować szklankę mleka.
2. Do gorącego mleka dodać 2 łyżeczki cukru.
3. Dodać 2-2,5 łyżeczki kakao.
4. W przypadku wersji z czekoladą - dodać kilka kostek gorzkiej czekolady.
5. Mieszać aż do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Aromatyczny, gorący napój zastępujący słodycze. Smacznego!
Owsianka jest świetną potrawą na początek dnia, szczególnie zimowy poranek. Ciepła, zdrowa, pożywna i oczywiście - smaczna! Chociaż nie cieszy się najlepszą sławą, warto ją polubić. Między innymi dlatego, że można ją przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Owsiankę można przyrządzić z użyciem mleka lub wody. Ola poleca waniliowe mleko roślinne :)
Składniki:
- około 1 szklanki mleka/wody
- 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych - niezdrowe!)
- 1 łyżeczka nasion chia
- kilka suszonych jagód goji
- suszona żurawina
- prażone ziarna słonecznika
- orzechy pekan
- opcjonalnie: świeże owoce.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z mlekiem/wodą wrzucić płatki owsiane.
2. Po 5 minutach gotowania dodać nasiona chia i jagody goji.
3. Gdy część mleka odparuje, wrzucić żurawinę, ziarna słonecznika i orzechy.
4. Gotować przez około 10 minut.
Do owsianki można również dodać świeże owoce: pokrojone brzoskwinie lub truskawki, pokrojonego banana. Smacznego!