Jak uMami

Obiady

Z kuchni europejskich

Lazania mamy


Smaczna i wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu potrawa kuchni włoskiej. Doskonała na rodzinny obiad. Gotowe sosy można zastąpić sosem pomidorowym, na przykład z przepisu pochodzącego ze strony internetowej Smaker.
Składniki:
- 0,5 kilograma mięsa mielonego
- 2 sosy Knorr Fix: Spaghetti Bolognese i Spaghetti Napoli
- 1 opakowanie makaronu typu lasagne
- ser żółty w kawałku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Podsmażyć mięso mielone na suchej patelni.
2 Do podsmażonego mięsa wsypać zawartość torebek z sosami. Dodać 2 szklanki wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu sosów), wymieszać.
3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę, potem, dokładnie mieszając, dodawać mleko. Uważać, żeby nie powstały grudki! Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, mięso, sos beszamelowy itd.
6. Na koniec posypać lazanię startym żółtym serem.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Lazania najlepiej smakuje jeszcze ciepła, niedługo po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!